For at få en pålidelig måling af radonniveauet i dit hjem, bør radonmålingen udføres i fyringssæsonen, der løber fra oktober til april. I denne periode er husene normalt mere lukkede, hvilket gør målingen mere præcis.
Længerevarende måling er bedst
En langtidsmåling, der varer mindst 60 dage i perioden fra 1. oktober til 30. april, er den mest pålidelige metode til at måle radonniveauet. Det anbefales, at års-gennemsnittet for radon i boliger og offentlige bygninger ikke overstiger 200 Bq/m³. Det anslås, at omkring 400.000 danske hjem har forhøjede radonniveauer, hvilket kan udgøre en sundhedsrisiko. Langvarig udsættelse for radon kan øge risikoen for lungekræft, og hvert år diagnosticeres flere hundrede mennesker med lungcancer forårsaget af radon.
Radon kan trænge ind i boligen gennem jorden, byggematerialer eller vand, og den eneste måde at opdage det på er ved at foretage en måling.
Sådan måler du radon derhjemme
At måle radon derhjemme er en enkel proces. Du kan bestille radondosimeter, som placeres i dit hjem i overensstemmelse med instruktionerne. Når måleperioden er afsluttet, sender du dosimeterne tilbage til laboratoriet, og efter cirka en uge modtager du resultatet, der viser, om radonniveauet i dit hjem er forhøjet.
Hvornår bør du få foretaget en radonmåling?
Det er vigtigt at få målt radon i følgende situationer:
- Når du køber eller sælger en bolig.
- Ved renovering eller tilbygning.
- Når du ændrer ventilationen eller varmesystemet.
- Ved nybyggeri.
- Hvis der er gået mere end 10 år siden sidste radonmåling.
- Hvis du har mistanke om, at der kan være radon i din bolig.
Radon på arbejdspladsen
På arbejdspladsen er det arbejdsgiverens ansvar at sikre et sundt arbejdsmiljø, hvilket også omfatter kontrol med radonniveauet. Hvis der ikke tidligere er blevet målt radon, eller hvis den seneste måling er over 10 år gammel, bør der foretages en ny måling. Det er også nødvendigt at måle radon efter renoveringsarbejde, der kan påvrke radonniveauet i bygningen.
Du kan selv udføre en radonmåling på arbejdspladsen ved at følge Strålesikkerhedsstyrelsens retningslinjer for måling af radon på arbejdspladser. Reglerne for radon på arbejdspladser er fastsat i strålebeskyttelsesloven, strålebeskyttelsesforordningen og Arbejdstilsynets retningslinjer om hygiejniske grænseværdier for radoneksponering.
Ved at tage radonmätning alvorligt både hjemme og på arbejdet kan du sikre et sundt og trygt indeklima, som beskytter dig og dine omgivelser mod de farer, radon kan medføre.